En evig diskussion på diverse mødre-debatfora rundt omkring på nettet, er vaskemiddel med eller uden duft. Selv bryder jeg mig ikke om duften af parfume i mit tøj, men hvad andre gør, må være deres egen sag. Jeg ved der er mange, der ikke føler at deres tøj er rent, hvis det ikke dufter, og det er heldigvis helt deres eget valg.

Et argument for at bruge vaskepulver med parfume, som jeg ofte er kommet forbi er, at der er mange der bruger det, fordi deres tøj ellers lugter surt/hengemt/jordslået mv.

Det er en virkelig, virkelig dårlig løsning!! Jeg er ligeglad med, om folk bruger parfumerede ting eller ej – det må de heldigvis selv om, men hvis tøjet lugter grimt, så løser det ikke problemet “bare” at tilsætte parfume. De bakterier, der er skyld i lugten, sidder stadig i tøjet, og det kan godt være, at der er delte meninger om, hvorvidt børn/voksne/hunde/katte/geder tager skade af parfumeret vaskemiddel/skyllemiddel, men jeg antager at vi godt kan blive enige om, at der ikke er nogen, der har lyst til at gå med mug/skimmel eller lign. i tøjet.

Baseret på bunkerne af vasketøj i mit hus, er jeg sikker på at der må bo flere mennesker her i huset, end folkeregisteret påstår. Som hos de fleste børnefamilier, fylder vasketøj en hel del her i hjemmet og vaskemaskinen er en af husets helte. Der er derfor mange godt grunde til at behandle den pænt, så du ikke pludseligt står uden vaskemaskine. Her er nogle gode råd:

Vi har selv haft problemet og jeg har derfor været i gang med at kigge på løsninger. Her er hvad jeg har erfaret:

For at løse problemet med tøj der lugter her og nu, brugte jeg Rodalon Sportsvask som skyllemiddel. Det tager lugten og bakterierne med det samme, og derefter kan man gå tilbage til det skyllemiddel, man nu foretrækker. Vær opmærksom på at alt tøj, der lugter skal have en tur. Jeg finder stadig indimellem et stykke tøj, der tilsyneladende har sneget sig udenom mine Rodalon vaske – det ryger i vaskemaskinen med det samme igen, med Rodalon som skyllemiddel.

For at forhindre at problemet opstår fremover:

  • Vask en vask på 90 grader minimum et par gange om måneden. Jeg har i mange år af miljø hensyn vasket kogevask på 60 grader, men det slår ikke alle bakterier ihjel, rundt omkring iwashing-machine-380834_1920 maskinen, så derfor har maskinen brug for en 90/95 graders vask fra tid til anden.
  • Kør en tom vaskemaskine med en dl citronsyre i sæbeskuffen 1-2 gange om måneden. Det forhindrer kalkopbygninger i vaskemaskinen. De kan godt komme, selvom man fx bruger eddike som skyllemiddel.
  • Gør gummiringen grundigt ren i alle folder et par gange om måneden – jeg gør det som regel, når jeg har brugt citronsyre.
  • Gør sæbeskuffen ren, nu du er i gang med gummi-ringen. Hvis man gør det jævnligt, tager det 5 minutter.
  • Husk at lågen på vaskemaskinen skal stå åben, når maskinen ikke er i brug.
  • Hvis det er virkeligt slemt, bruger jeg en sjælden gang Bekcmann’s maskinrens – den er super effektiv, men også parfumeret og heller ikke særligt miljøvenlig, så de første par vaske efter, kan godt lugte lidt. Jeg har endnu ikke fundet en uparfumeret maskinrens, der er lige så effektiv (og som kan købes i nærheden af mig), men jeg går og overvejer om ikke det er muligt at lave det selv – mere om det senere.

Vær god ved din vaskemaskine, og behandl den ordenligt og du forlænger levetiden ganske betragteligt.

Hvis du oplever at tøjet ikke bliver ordentligt rent med Neutral, kan det sagtens skyldes at Neutral – efter min mening – bare ikke er særligt godt vaskepulver. Jeg har til gengæld gode erfaringer med både Änglamark fra Brugsen/Kvickly og Minirisk fra bl.a. Fakta. Begge er uparfumerede, svanemærkede og vasker tøjet fint rent. Du kan selvfølgelig prøve at lave dit eget vaskepulver, hvilket der kommer et indlæg om snart.

Jeg personligt bruger eddike som skyllemiddel, og om vinteren blander jeg det med et lille skvæt uparfumeret skyllemiddel, fordi jeg har problemer med at tøjet bliver statisk elektrisk om vinteren, og det hjælper skyllemiddel på.

Hvad med jer? Hvad er jeres bedste tricks til at forlænge livet på vaskemaskinen?

Written by Pernille

Leave a Comment