Verdens bedste bolognese
Nu er sommeren ved at gå på hæld, skolernes sommerferie er slut, og rigtigt mange mennesker vender tilbage til hverdagens trummerum. Vi har, som de fleste andre børnefamilier med 2 skolebørn og 2 forældre med fuldtidsarbejde, en hverdag, der kræver en vis portion planlægning at komme levende igennem. Mellem arbejde, lektier, aftensmad og fritidsaktiviteter, fungerer vores familie bare bedst når vi planlægger ugen, herunder også madplan og indkøb.

En anden ting, der ofte redder os, er mad fra fryseren, og her er det, at jeg for nogle år siden kom forbi verdens bedste bolognese. Opskriften hedder “Gill’s bolognese” og er fra River Cottage. Jeg kan desværre ikke finde den på deres hjemmeside længere, men heldigvis har jeg skrevet den ned i min lille sorte bog, over opskrifter, jeg gerne vil gemme.

Det er en af den slags opskrifter, der tager hele dagen af lave, er fyldt med alskens lækkerier og som, efter at have simret i 4-6 timer, smager helt vidunderligt.

Endnu bedre er den, når man på en helt almindelig, kedelig tirsdag, kan fiske den ud af fryseren, varme den og koge noget pasta, og på den måde haveGrønt til bolognese en lækker, nærende aftensmad klar til hele familien, der ikke tager mere end 20 minutter og kun kræver et minimum af indsats. Derfor laver jeg den som regel i store gryder, når jeg nu er i gang, så der er mad til flere dage, samt masser til fryseren. Den kan også bruges til lasagne, selvom jeg sjældent gør det. Jeg synes det er synd for bolognesen, og jeg sætter faktisk også pris på, at min bolognese og min lasagne ikke smager ens.

Der er masser af grønt i opskriften, der alt sammen medvirker til den fantastiske smag. Hvis man har brug for atEn gryde fyldt med lækkerhed camouflere noget af det, kan man prøve at rive og finthakke dem, men jeg synes det vil være synd at udelade noget. Jeg bryder mig fx ikke om bladselleri, og det er der sådan set heller ikke andre i familien der gør, men jeg hakker det forholdsvist fint, og så er der ingen – heller ikke mig selv – der lægger mærke til det. Til gengæld bliver smagen lidt tam, hvis det ikke er med.

Jeg bruger som regel lidt mindre bacon, og lidt flere champignon end opskriften specificerer, simpelthen fordi det er sådan pakkerne man kan købe passer ind, men det er naturligvis op til en selv. Jeg laver som regel 2 gryder af sammenlagt 6 kg oksekød, og så skalerer jeg de andre ingredienser derefter.

Nok snak fra mig, her kommer opskriften. Det kan i øvrigt godt betale sig at læse opskriften grundigt igennem, inden man begynder. Der er en del som skal i ret kort tid efter hinanden, så det kan godt betale sig at have det meste hakket og gjort klar inden man begynder, ellers kan tingene godt blive ret hektiske.

Opskrift
  • 1 spsk olivenolie (eller lignende – jeg bruger ofte kokosolie uden smag)
  • 250g panchetta eller bacontern
  • 1 løg, finthakket
  • 1 stor gulerod, finthakket
  • 2 stilke bladselleri, finthakket
  • 2 fed hvidløg, finthakket
  • 1 kg hakket oksekød
  • 2 dåser hakkede tomater
  • 2 glas rødvin
  • 1 laurbærblad
  • 200g champignon eller lignende svamp med mørke lameller, skåret i skiver
Sådan gør du

Smages til med salt og friskkværnet peber, og serveres med spaghetti, revet parmesan eller en anden hård ost, samt lidt olivenolie.

  1. Varm olien i en stor gryde over middel varme. Tilsæt panchettaen eller baconternene og lad det koge i 3-4 minutter, indtil fedtet starter at smelte.
  2. Tilsæt løg, gulerod, bladselleri og hvidløg, skru lidt ned for varmen og lad det simre i ca. 10 minutter. Tilsæt oksekøddet, skru op for varmen igen, rør rundt og lad det brune indtil alt kødet er brunet, og der ikke er flere klumper.
  3. Tilsæt tomater, vin og laurbærblade og derefter svampene. Rør godt rundt, bring gryden i kog, og skru derefter ned og lad retten simre uden låg i mindst 2 timer og meget gerne længere.
  4. Smages til og serveres på varm, friskkogt pasta, drys med revet ost, hæld en lille smule olie på, og drys med friskkværnet sort peber inden servering.

Et voilá – verdens bedste bolognese. Den er endda godkendt af bolognese-mesteren, mindste divaen, der er så vild med bolognese, at hun levede af det en hel uge, da vi var på ferie på Cypern i foråret.

Mest af alt holder jeg af hverdagen

sagde Dan Turéll, personligt foretrækker jeg at hjælpe hverdagen lidt på vej, og her er denne opskrift en klar favorit.

Written by Pernille

Leave a Comment