Leggings, tights eller gamacher. Kært barn har mange navne, men fælles for dem alle er, at folk med kjolebørn – i ved de unger, der ikke er til at tvinge i andet end kjole – som regel bruger en del af dem om vinteren.

Vi opgav strømpebukser for nogle år siden. De var ikke rigtigt varme nok til vinterbrug, og de gav problemer, når ungerne fx fik våde strømper eller lignende, og blev nødt til at skifte det hele. Det var heller ikke praktisk om sommeren, når man gerne ville have noget på benene, men stadig gerne bare tæer i sandaler. Ligesom jeg, har mine unger også en aversion mod strømper. Vi tager dem først på, når kulden tvinger os, og det tager altid uger hvert efterår, at vænne sig til at at bruge strømper igen.

Derfor syr jeg hvert år varme vinterleggings til min yngste kjolepige. I år er den ældste kommet i tanke om at hun også gerne til have nogle. Hun bruger dem dog ikke så meget til kjoler, men elsker oversize sweatshirts og har fundet ud af at der er leggings fantastiske at have under.

Da ungerne var yngre, syede jeg altid sæt til dem. I ved, en sød kjole eller trøje, med fede matchende leggings eller bukser. Det fungerede rigtigt fint, dengang moren bestemte hvad tøj ungerne skulle have på – nu hvor de er blevet ældre, og selv bestemmer tøj (indenfor rimelighedens grænser), fungerer det koncept bare ikke rigtigt mere. Det har heller ikke gjort tingene bedre, at det nu er deres far, der står op med dem om morgenen – at sætte tøj sammen, er ikke en af hans kernekompetencer. De kom ofte afsted og lignede en palette, der havde kastet op.

Nu er jeg gået over til, at sy mere eller mindre neutrale bukser/vinterleggings, der passer til stort set hvad som helst. På den måde, kan ungerne stadig få lov til at bestemme, og de ligner ikke så tit en palette, der har kastet op. Jeg syr som regel også i mørke farver, da jeg ellers ikke kan holde dem rene. Mine unger er stadig i alderen, hvor de klatrer i træer og ruller i mudder, så lyse bukser er som regel ikke besværet værd.

Lækre vinterleggings

Jeg bliver ofte spurgt, hvad jeg syr i, og svaret er; hvad jeg finder der er blødt, varmt nok og har nok stræk. Jeg køber meget gerne stof over nettet, men til sådan nogle ting her, har jeg brug for at mærke på stoffet, så her skal jeg i en fysisk butik. Jeg bruger ofte Stof & Stil eller Stof2000, fordi det er hvad jeg har i nærheden, og de har et bredt udvalg til en rimelig pris.

Denne stak er syet af vinterjersey, jacquard, tynd isoli, strik, strækvelour og scuba.

Normalt laver jeg selv mine mønstre på leggings, fordi så er jeg sikker på at de sidder ordentligt, men af forskellige årsager, valgte jeg denne gang at bruge et færdigt mønster, så disse er syet efter Slim Girl leggings mønsteret i Ottobre nr. 4/16.

Normalt elsker jeg at sy, men jeg må indrømme at den årlige serieproduktion af leggings, er noget, der bare skal overstås.

Klippet og syet sammen.

I denne omgang blev det til 5 par leggings i str. 140 til yngste arvingen, og 6 par i str. 146 til den ældste. Og nu kan jeg glæde mig over at der er et halvt år, inden jeg skal gøre det igen.

img_0701

Written by Pernille

  2 kommentarer

 1. jane 19. februar 2019 at 13:55 Svar

  Har du mønster i str 104 på leggeings

  • Pernille 23. juni 2019 at 17:06 Svar

   Beklager at jeg ikke har svaret før, jeg har ikke rigtigt haft tid til bloggen på det seneste. Det bliver forhåbentligt bedre snart. For basis mønstre bruger jeg som regel Ottobres blade. De kan lånes på biblioteket, og har mange spændende mønstre.
   Mvh Pernille

Leave a Comment