Begge mine unger har altid haft sensitiv hud, og har især været plaget af rød, irriteret og smertende hud om vinteren, når det er koldt ude. Vi har prøvet mange forskellige slags cremer og de fleste har efterladt ungerne grædende og ulykkelige, fordi den sved når den kom på, og i øvrigt ikke hjalp synderligt på problemet. Næsten alle vi kender, har haft en holdning og et forslag til en creme/lotion/salve vi skulle prøve, og ingen har haft særlig god effekt. Til sidst blev vi anbefalet en creme fra apoteket, kaldet Ceridal. Den er med 100% fedt, er pænt klistret og tager en krig om at trænge ind, men den gør ikke ondt, og den har reddet dagen mere end en gang. Ungerne døbte den fluks “den bløde creme” og vi har som regel en tube i nærheden til nødsituationer. Den redder alt fra solskoldninger, over den irriterede hud, der fx kan komme, når man er i gang med at lære at tørre sig selv efter toiletbesøg og til huden på håndleddet mellem vanterne og jakken om vinteren. Den er dog mere til nødsituationer og ikke til daglig brug, og slet ikke til hele kroppen. Dertil er den alt for fedtet.

Vi har derfor i adskillige år brugt olie efter badet til at holde den tørre, ømme hud på afstand. I starten brugte vi de skønne olier fra Weleda, og Badeanstalten og senere begyndte vi at blande vores egne, dels for at spare penge, og dels fordi så kunne vi få den lige præcist som vi ville have den . Ulempen er, at når man er ved at være en stor pige, og gerne selv vil gå i bad og smøre sig ind, så er olie ikke særligt nemt at stå og fedte med.

Løsningen her er derfor – tadaaaa – Body Butter! Det er nemt at lave selv, tager ikke lang tid, man kan variere opskriften i det uendelige, og give den næsten de egenskaber man vil, og fordi den består af 100% olie og fedtstoffer, tilfører den huden masser af fugt, og den generer ikke følsom hud. Derudover er den bare lækker at bruge – det er totalt selvforkælelse. Prøv fx at tage et langt, varmt bad efterfulgt at en omgang bodybutter til hele kroppen. Vær opmærksom på at denne body butter tager lidt tid om at trænge helt ind, og den er derfor bedst om aftenen eller på tidspunkter, hvor man ikke har travlt med at få tøj på, og komme ud af døren. Generelt er det sådan at jo mere fugt en butter tilfører huden, jo længere tager det for den at trænge ind.

Opskriften er nem at skalere op eller ned, alt efter hvor meget – eller lidt – du gerne vil ende med. Til denne opskrift ville jeg gerne lave en lækker, afslappende body butter, der ikke kun er beregnet til ungerne, men også til at give deres mødre en mulighed for en lækker spa oplevelse. Eller deres fædre – det kommer helt an på, hvilke æteriske olier, man vælger at putte i. Her har jeg valgt lavendel, ylang ylang og sandeltræ, der alle sammen er afslappende og dufter skønt. Man kan selvfølgelig også lave den helt uden duft, hvis man ikke ønsker det.

Det skal du bruge:Ingredienser

 • 30g sheasmør
 • 30g kakaosmør
 • 30g kokosolie
 • 30g jojobaolie
 • 4 dråber lavendel æterisk olie. Har en antiseptisk, lindrende, beroligende, cellefornyende og talgregulerende virkning.
 • 4 dråber ylang ylang æterisk olie. Virker talgregulerende, antiseptisk og beroligende.
 • 3 dråber sandeltræ æterisk olie. Er kendt for at dæmpe uro og tankemylder, og skabe jordforbindelse. Den har en positiv effekt på immunforsvaret bliver i naturlægevidenskaben brugt mod urinvejsinfektioner, stimulerer nyrerne, til at dæmpe infektioner og fremmer sårdannelse.

Køkkenvægt, gryde, glas- eller metalskål til vandbad, ske til at røre med, håndmixer

Sådan gør du:

 1. Vej ingredienserne af i skålen
 2. Smelt olien i et vandbad IMG_9413
 3. Når olien er helt smeltet, lad den stå og køle lidt af, inden de æteriske olier tilsættes. Er den for varm, ødelægges de æteriske olier. For at køle olien lidt hurtigere ned, fyld eventuelt lidt koldt vand i gryden og sæt skålen tilbage i gryden.IMG_9419
 4. Når olien er kølet så meget af, at den er lun når du tester med en finger, tilsættet olien og rør grundigt. IMG_9425
 5. Sæt olien i køleskabet indtil den er blevet fast. Brug evt. fryseren, men hold øje med den. Det er meningen at olien skal være fast, ikke frossen. Fryser den, kan den ikke piskes – hvis det er tilfældet, så lad olien stå indtil den er tøet op. IMG_9427
 6. Derefter piskes olien indtil den har en konsistens som flødeskum eller marengs.IMG_9441
 7. Butteren fyldes i en bøtte med låg, brugt evt. en sprøjtepose. Her kan den holde i 1-2 år, selvom den nok bliver brugt længe inden da. Denne portion giver ca. 150-200 ml.IMG_9452

Tadaaa – en lækker, og højst anvendelig body butter, der kan bruges af både store og små, og så endda helt uden mærkelige tilsætningsstoffer og andre grimme ting.

Written by Pernille

  2 kommentarer

 1. Stine 20. maj 2018 at 13:42 Svar

  Hejsa 🙂

  Hvis man ikke er så vild med kakosmørs duft – hvad kan man så substituere den med?

  Mvh
  Stine 🙂

  • Pernille 23. juni 2019 at 17:11 Svar

   Beklager at jeg ikke har svaret før, jeg har ikke rigtigt haft tid til bloggen på det seneste. Det bliver forhåbentligt bedre snart.
   Man kan faktisk ikke rigtigt dufte kakaosmørret i det færdige produkt, men hvis du virkeligt gerne vil af med det, så kan du fx bruge sheasmør.
   mvh Pernille

Leave a Comment