Sæbe af kokosolie
Hvis du ikke har læst indlægget “Koldprocess sæbe 101“, så stop her og gå tilbage og læs den!! Den indeholder nogle grundlæggende ting og videoer om sikkerhed, som er essentielle at vide, inden du går i gang med at arbejde med lud.

Jeg har længe ønsket mig at prøve at lave sæbe, eller at syde sæbe, som det hedder på dansk. Det er der flere årsager til. Først og fremmest fordi jeg godt kan lide at lave ting med hænderne – jeg synes der er noget særligt over håndlavede ting. Jeg nyder at skabe noget jeg kan bruge i hverdagen, og jeg nyder at se ting jeg har lavet, blive brugt. Den lille stemme i baghovedet der stolt siger “Det har JEG lavet” og glæden ved at se en idé blive til noget brugbart, uanset om det er et smykke, et stykke tøj eller noget så ordinært som vaskepulver.

Samtidigt er jeg begyndt at interessere mig mere og mere for hvilke kemikalier, jeg omgiver mig med i hverdagen. Den indvirkning de har på mig, på min familie og på vores miljø, og jeg prøver gradvist at skaffe mig af med nogle af dem. Jeg er ikke fanatisk, men jeg ser heller ingen grund til kemikalier, bare for kemikaliernes skyld – slet ikke hvis jeg kan have det sjovt med lave en sundere variant, der virker lige så godt, hvis ikke bedre end hvad jeg kan købe.

Pinterest flyder over med opskrifter på sæbe i alle mulige former, farver og varianter, og efter lidt research, besluttede jeg mig for at prøve at lave mit eget vaskepulver.  Jeg blev dog slemt skuffet over mange af opskrifterne, der bare specificerede at man skulle rive en købt sæbebar, blande sæben med en stribe færdige produkter fyldt med de kemikalier, jeg gerne vil være fri for, klistre et fint mærke på, og derefter at gå i gang med at vaske.

Efter en del mere research, nåede jeg frem til at jeg ville lave en koldrørt sæbe af 100%coconut-1125_1280
kokosolie med 0% superfat, også kaldet fedtoverskud. Det er en ret atypisk sæbe, men det er den bedste til vaskepulver. Når man laver en sæbeopskrift, sammensætter man de forskellige olier og fedtstoffer, baseret på hvordan man ønsker at den færdige sæbe skal opføre sig, hvilken slags skum man ønsker, og man skeler også til, hvordan man ønsker at den kemiske reaktion, også kaldet saponering, skal forløbe. Derefter vælger man hvor meget ekstra fedt, man ønsker i  sæben. Ønsker man fx en lækker, plejende håndsæbe, tilsætter man mere fedt, end hvad der bliver forbrugt i reaktionen med luden. Ønsker man en sæbe til vaskepulver,  som det er tilfældet her, sørger man for at alt fedtet bliver forbrugt i den kemiske reaktion, så man ender med en sæbe, der er god til at fjerne fedt og snavs – lige det man ønsker i sit vaskepulver.

IMG_9194Her har jeg valgt at bruge 100% kokosolie, hvilket giver en meget hård og fast sæbe, der meget hurtigt opnår trace og samtidigt ikke skal for at modne i 4-6 uger inden brug. Denne sæbe kan teknisk set bruges dagen efter, men i praksis er det en fordel at vente en uges tid, da det er nemmere at rive sæben til pulver, når den er blevet lidt tørrere. Ved vaskepulver er det en fordel at pulveret er relativt fint, da det så ikke risikerer at efterlade pulver pletter på tøjet. Jeg synes nu ikke, at jeg har haft problemer med pulver pletter på tøjet med denne opskrift, men jeg foretrækker nu stadig at mit vaskepulver er relativt fint – det er nemmere at dosere på denne måde, og det fylder heller ikke så meget.
Koldrørt delvist fordi jeg ikke har en Crockpot (noget der står HØJT på min ønskeseddel, nu hvor vinteren nærmer sig, men det er en anden historie), og delvist fordi det er nemmere at styre. Ulempen ved kold process sæbe er, at det som regel skal stå at tørre og modne i 4-6 uger, hvorimod varm process sæbe er færdigt efter 24-48 timer.

Eftersom der ikke er nogen, der har lyst til at have rester af lud i deres sæbe, er det vigtigt, nøje at beregne hvor meget vand, fedtstof og lud, der skal bruges i opskriften. Lud reagerer lidt forskelligt med forskellige olier, så at regne ud, hvor meget lud og vand, der skal bruges i en opskrift, kan godt være lidt kompliceret. Heldigvis findes der mange online beregnere. Jeg bruger DENNE fra Bramble Berry. Den kan også beregnes hvor meget duft, opskriften skal tilsættes , hvis man skulle ønske det.

Af sikkerhedsmæssige årsager er ingredienserne angivet med vægt, da det er mere præcist end at måle. Sørg desuden også for at der ikke er små børn og kæledyr i nærheden, da kaustisk soda er stærkt ætsende.

Udstyr
 • Varmefast beholder til fedtstof, ikke aluminium. Jeg bruger en stålgryde
 • Beholder til lud og en til vand. De skal kunne tåle varme og skal ikke bruges til andet.
 • 1, gerne 2 termometre
 • Sæbe- eller bageform
 • Bagepapir
 • Piskeris eller stavblender
 • Dejskraber
 • Køkkenvægt
Opskrift
 • 1000 g kokosolie
 • 178 g kaustisk soda
 • 330 g vand
Fremgangsmåde
 1. Start med at veje vand og lud af. Luden røres ud i vandet, lidt ad gangen. Vær opmærksom på at luden skal i vandet, og ikke omvendt. Det er vigtigt, da den kemiske reaktion kan være ret voldsom, og væsken kan sprøjte. Blandingen bliver varm og afgiver damp. Sørg for at være et sted med god udluftning, og undlad at indånde dampene. Når luden er opløst, skal den køles af. For at få det bedste resultat, er det vigtigt at luden og fedtstoffet er nogenlunde samme temperatur. Fordi denne sæbe i forvejen er hurtig til at opnå trace, og varme accelererer processen, har jeg kølet begge dele til ca. 35 grader, men alt mellem 30 og 50 grader kan gå, bare væskerne er samme temperatur. Her har jeg sat luden til afkøling i vasken, sammen med et par køleelementer. Man kan også bruge isterninger eller bare koldt vand. Brug et termometer til at tjekke temperaturen.IMG_9223
 2. Kokosolien vejes af og smeltes i en gryde, ved svag varme. Derefter køles den ned til ca. 35 grader. Tjek temperaturen med et termometer. Mit ene termometer er desværre gået i stykker, så jeg har har brugt det samme termometer til både lud og fedtstof. Sørg for at rengøre termometeret når der skiftes mellem lud og fedt, så det ikke bliver blandet for tidligt, men lad være med at tage det op af den varme lud og skyl det i iskoldt vand, så springer det – bare et godt råd.IMG_9210
 3. Mens luden og olien køler af gøres bageformen klar med bagepapir. Hvis det er en fast form, som fx en bageform, fores den med bagepapir, ellers er det ikke til at få sæben ud. Spørg mig ikke, hvordan jeg ved det. IMG_9217
 4. Når begge væsker er ca. 30 grader, hældes luden stille og roligt i fedtstoffet, under omrøring. Jeg brugte stavblenderen som grydeske. Det er vigtigt ikke at røre for vildt, så der ikke kommer en masse bobler i sæben. IMG_9226
 5. Blend blandingen i korte intervaller, og rør indimellem. Når blandingen opnår trace, dvs. den bliver så tyk at man kan lave spor i den, uden at de forsvinder, er den klar til at blive hældt i formen. IMG_9230
 6. Sæben hældes i formen. IMG_9235
 7. Derefter dækkes den med folie og efterfølgende pakkes den ind i et håndklæde og står og hviler i 24 timer. OBS, den bliver meget varm.
 8. Efter 24 timer pakkes sæben ud, og tages ud af formen. Den kan bruges med det samme, men den har bedst af at tørre en uges tid. Vær opmærksom på at den er meget fast og ikke så nem at skære. nu-soap-done

Nu er sæben klar til at blive til vaskepulver.

 

 

Written by Pernille

  2 kommentarer

 1. Charlotte 14. december 2018 at 13:23 Svar

  Tak for en dejlig spændende side, du har ret, der findes ikke meget om sæbe herhjemme og slet ikke om vaskepulver, du har inspireret logbog jeg bil prøve den af…
  Hvordan vasker den med kokosolie?
  Gad vide hvordan andre olier virker i vaskepulver.
  Tak

  • Pernille 23. juni 2019 at 17:08 Svar

   Beklager at jeg ikke har svaret før, jeg har ikke rigtigt haft tid til bloggen på det seneste. Det bliver forhåbentligt bedre snart.

   Sæbe lavet kokosolie vasker super godt, og så er det en fordel at det hurtig når trace og hærder. Vær dog obs på, at du får det revet groft indenfor et par dage, derefter er det virkeligt hårdt, og en pest at rive.
   Mvh Pernille

Leave a Comment